Fogfehérítés

Fogfehérítésről általában


Étkezési, és egyéb szokásaink, bizonyos élelmiszerek színes összetevői (mint pl. kávé, tea, cola, dohányzás), valamint bizonyos gyógyszerkészítmények, egyaránt befolyásolhatják fogaink fehérségét.

Egyes fogak elszíneződésének diagnosztizálásához szükségessé válhat az adott fogról esetleg a teljes állcsontról röntgenfelvétel készítése, melyek segítségével tisztázható, hogy mi áll a sötétebb fogszín hátterében. Elhalt illetve már előzőekben gyökérkezelt fogakat csak a fogorvosi rendelőben lehet fehéríteni.

A fogfehérítést meg kell, hogy előzze egy professzionális fogtisztítás. A fogakat megtisztítjuk a fogkőtől, lepedéktől, ultrahangos fogkő-eltávolítással. Ezt követi a pasztával, vagy professzionális sópolírral  végzett, még alaposabb tisztítás. A fogfehérítő anyag csak így képes a fog teljes felületével reakcióba lépni.

A fogfehérítő gél nem hat a meglévő esztétikus tömésekre  és a fogpótlásokra. Amennyiben cseréjüket tervezi, akkor azt mindenképpen a fogfehérítés után ajánlatos elvégezni, és azok színét a  fehérítéssel elért új fogszínhez igazítani.

Kismamák esetében és 14 éves kor alatti gyermekeknél a fogfehérítés nem végezhető el.


Fogfehérítés lehetőségei:


Rendelői fogfehérítés


A rendelői fehérítés során a fogak külső felszínére egy erősebb koncentrációjú anyagot visszük fel. Az íny védelmére, izolálására, egy speciális UV-fényre kötő anyagot alkalmazunk. A kezelés időtartama alatt fényvédő szemüveggel látjuk el pácienseinket. Speciális LED megvilágítással gyorsítjuk a fehérítés menetét. A fény által aktivált fogfehérítő anyag reakcióba lép az elszíneződést okozó molekulákkal. Ennek eredményeként a fog elszíneződéséért felelős anyagok elveszítik sötét színüket és a fogak sokkal  fehérebbé válnak.

A kezelés alatt  nem melegszenek fel a fogak,  káros hatása sincs a kezelésnek. Az eljárás fájdalommentes, rendkívül hatékony és látványos eredményt nyújt.  Az eredeti fogszínből kiindulva több árnyalattal világosabbak lesznek fogai.

Fogfehérítést követően a fogak kissé sensitívebbek lehetnek, de aggodalomra semmi ok, az érzékenység néhány nap alatt maradéktalanul elmúlik.


Elszíneződött gyökérkezelt fogak fehérítése


A gyökérkezelt fogak idővel elszürkülhetnek, elszíneződhetnek. Rendelőnkben a legelterjedtebb, legbiztonságosabb belső fogfehérítési technikát alkalmazzuk. Opalescence Xtra vagy Endo anyagok segítségével érjük el a kellő hatást. Jelenleg ez igényli a fogorvosi székben eltöltött legrövidebb időt.

Fogorvosi vizsgálattal, szükség esetén röntgenfelvétel segítségével állapítjuk meg a fogszín elváltozásának okát. Gyökérkezelt fogak esetében, az inkomplett gyökértömést kicseréljük, és ezután következhet a fog belső fehérítése. Speciális, nagyobb százalékban hidrogén-peroxidot tartalmazó gélt helyezünk a fogba, azt néhány napra lezárva ott tartjuk. Az anyag testhőmérsékletre aktiválódik.

Amennyiben még nem kielégítő az eredmény, az eljárás többször megismételhető.  A kívánt hatás elérése után kerülhet sor a fog új színével megegyező esztétikus tömés elkészítésére.


Otthoni fogfehérítés


Hosszú évek óta sikeresen alkalmazzuk pácienseinknél az alsó és felső fogív fehérítésére a leghatékonyabb módszert az Opalescense PF zseléket. Ez a sűrű állagú anyag karbamind-peroxidot tartalmaz, a kálium-nitrát és fluor tartalma pedig csökkenti az érzékenységet és védi a zománcot a fogszuvasodástól.

Minden páciensünk egyedi igényeinek, időbeosztásának, saját kényelmének megfelelően tudja kiválasztani a leginkább megfelelő koncentrációjú fogfehérítő zselét. A kezelés egyik előnye, hogy otthon végezhető.


Termékkínálat:


 • Opalescence PF 10%                8 órás éjszakai használatra
 • Opalescence PF 16 %               4 órás napi használatra

Többféle ízben rendelhető az anyag.  Mentol ízesítésen kívül, dinnye és semleges ízben is kapható, így más pl.  homeopátiás kezelésekkel is összeegyeztethető a készítmény íz-világa.


Fogfehérítés menete: 


 • A rendelőben, a páciens fogívéről vett lenyomat alapján, egyedi fogsínt készítünk. Ebbe a sínbe kell betölteni a fogfehérítő anyagot, a rendelőben bemutatott módon.
 • A fogív nagyságától függően általában fél fecskendő mennyiség elegendő.
 • A zselé állagú anyag nem folyik ki a sínből, ezért biztonsággal alkalmazható. Amennyiben mégis több anyag került a sínbe a kelleténél, esetleg az íny szélénél túlér a gél, azt egy puha fogkefével azonnal el kell távolítani, mert a túlérő anyag a foghúst irritálhatja.
 • A kezeléseket a fogorvossal történt konzultáció szerint, a kiválasztott anyag töménységének megfelelő ideig 4 órától- 8- óráig tartsuk a fogíven.
 • A behatási idő letelte után a fogfehérítő anyagot puha fogkefével, fogmosással, a fogakról azonnal távolítsuk el, majd utána többször, bő vízzel öblögessünk.
 • Kezeléseket a kellő hatásfok eléréséig, 7-14 napig ajánlott alkalmazni.
 • A kezelés alatt és után hideg és meleg érzékenység is előfordulhat, de ez csupán átmeneti jellegű. Egyénenként változó időn belül, néhány óra vagy néhány nap alatt általában megszűnik.
 • A fogak érzékenységének csökkentésére különféle készítményeket tudunk javasolni.
 • A fentiekben említett színezőanyagok használatát a fogfehérítés után lehetőleg csökkenteni kell.
 • A fogak fehérségének megőrzéséhez a kezelést évente meg lehet ismételni.

Érzékenységcsökkentő termékek


Opalescense érzékenységcsökkentő fogkrém

Az érzékenység csökkentésére, valamint a fogak fehérségének megőrzésére

az Opalescence speciálisan erre kifejlesztett fehérítő hatású fogkrémét ajánlott használni.

Különleges összetétele:

 • lehetővé teszi a fluorid gyors beépülését a fogakba
 • egyedülálló védelmet nyújt a zománc és a dentin számára
 • biztosítja a zománc maximális fluorid felvételét
 • segít megtartani az új, fehérebb fogszínt

 TOOTH MOUSE – „a folyékony zománc”

A „folyékony zománc”, mely képes helyreállítani a fogak sérülékeny területeit. Amikor a dentinben lévő csatornácskák szabaddá válnak, akkor különböző ingerekre fájdalomérzet alakul ki.  A Tooth Mouse megkeresi és helyreállítja a fogak érzékeny területeit. Ugyanazokat az ásványi anyagokat, alkotóelemeket használja, amelyek a fogainkat is alkotják.